15%-os csomagakciók, valamint 28.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Fontos tanulmány a vashiány szerepéről várandósság esetében és “vaspótló” recept

Közzétéve: 2021.11.13. 1:32

A vashiány szerepéről várandósság esetében

Várandósság esetén 100-ból 92-98 esetben a Táplálkozás-Beállítás kifejezetten NEM javasolja a vasat önálló kiegészítésként a mellékelt tanulmányokra és tapasztalatainkra alapozva. Viszont, mivel a vashiány gyakori a várandósság időszakában, így inkább a vas felszívódásának célzott növelése tűnik arany középútnak.
Erre biztosan létezik több módszer is. Az egyik leghatékonyabb és legkomplexebb a laktoferrin alkalmazása, legalábbis több, viszonylag friss kutatás szerint is.

Egy 2014-es intervenciós humán vizsgálatban ezt újra meg is erősítették. Összesen 156 vashiányos várandós nő kapott mindössze 100 mg laktoferrint, 139 pedig laktoferrin helyett a szokásosnak tekinthető 520 mg-os vas-szulfátot. Meglepő módon már ez a kis dózisú laktoferrin is hatásosabbnak bizonyult a vashiányos kismamáknál, mint maga a vas…

És ami szintén fontos – bár számunkra nem meglepő – a laktoferrint kapó kismamák IL-6 (gyulladást jelző paraméter) szintje is csökkent, míg a vasat szedőké nőtt! Ezen felül a laktoferrines kismamáknál NEM volt vetélés, míg a vasat kapó kismamáknál sajnos 5 (!) ilyen eset fordult elő (F).

Erősen feltételezhető, hogy a laktoferrin azáltal növeli természetes módon igen hatékonyan a vasszinteket, hogy bizonyos bélbaktériumoktól és egyéb kórokozóktól megvonja azt. Emellett a laktoferrin fokozza a vas felszívódását a bélből, illetve utána a sejtek vasfelvételét is. Úgy tűnik tehát, hogy a laktoferrin (a vas külön pótlása nélkül is; bizonyos esetekben vassal egyszerre) emelheti a vasszintünket, miközben a vas szervezetben okozott káros hatásait segít minimalizálni, elkerülni vagy meggátolni.

Egy kapcsolódó cikkünk erről: https://nutribalance.hu/2021/11/13/vashianyos-verszegenyseg-varandos-anyukaknal/

Még fontosabb, hogy hogyan is igyekszünk a kialakult állapotot rendezni. A vaspótlás egy természetes módja a májfogyasztás, ehhez egy konkrét, a képen is látható menütipp:

 • tegnapról maradt rizs (természetesen pl. frissen főtt hajdinával, quinoával, kölessel vagy gyökérzöldségekkel is készíthető),
 • bármilyen resztelt máj (kacsazsíron dinsztelt vöröshagyma, egy kevés piros paprika, csirkemáj, utólag sóztam és borsoztam),
 • saláta és fermentált zöldség

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/fontos-tanulmany-a-vashiany-szereperol-varandossag-eseteben/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2874066095977469

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

 • life_extension_lactoferrin_caps_60_vegetarian_capsules_nutribalance
  Life Extension Lactoferrin Kapszula(Apolactoferrin)
  24.575 Ft
 • GAL Laktoferrin plus
  GAL Laktoferrin plus
  Akciós termék
  16.990 Ft
  17.490 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások
Kiút az emésztőrendszeri panaszokból!

Tisztázatlan eredetű emésztési vagy emésztéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdesz? Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!

ELŐADÁS Bartha Ákossal 10.17-én - online is!

NutriBalance kedvezmény:

-1000 Ft OFF!