15%-os csomagakciók, valamint 28.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Laktózintolerancia vagy SIBO

Közzétéve: 2021.11.20. 4:19

A laktózintolerancia diagnózisának felállításához elengedhetetlen, hogy a tüneteket, a genetikai hátteret és a hidrogén kilégzési tesztek eredményeit egymás összefüggésében helyesen, illetve a szakmai tapasztalatok fényében értékeljük.

Például SIBO (kontaminált vékonybél) esetén a laktózmentes tej fogyasztása mellett is megmaradnak a panaszok. Illetve más tejtermékek is gondot okozhatnak (tejfehérje-allergia a béldiszbiózis vagy a traumatizáltság miatt?), míg pusztán a laktózintolerancia esetén kis adag laktózmentes tej vagy tejtermékek (sajtok) általában nem okoznak panaszt. Ha felmerül a SIBO, akkor érdemes célzott kúrában is gondolkozni (pl. Fito-SIB(ox)3 + Freyagena Arabino-X-immuno), túl a táplálkozásterápián.

A tejcukorhoz hasonló tüneteket okoz a gyümölcscukor is azoknál, akikben a vékonybélben csökkent a GLUT-5 transzporter kapacitás, így okozva fruktózfelszívódási-zavart (malabszorpciót). Általában jellemző, hogy az ilyen típusú ételintoleranciák esetében a tünetképződés konzekvens. Vagyis minden alkalommal egy bizonyos mennyiségű szénhidrát elfogyasztása után megjelenik és hasonló panaszokat okoz. A gyümölcscukorfelszívódási-zavar esetén a fruktánok (fruktooligoszacharidok és inulinok) is jellemzően erős panaszokat okoznak. Így a javulás vagy tünetmentesség érdekében komolyan figyelembe kell venni őket az étrendtervezés során.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/laktozintolerancia-vagy-sibo/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3914319508618784

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

 • fito_SIB_ox3_nutribalance
  Freyagena Balance Fito SIB(OX) 3
  3.990 Ft
 • Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex
  Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex
  9.990 Ft
 • alacsony-fodmap-csomag-nutribalance
  Alacsony FODMAP-csomag
  Akciós termék
  16.600 Ft
  19.530 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások
Kiút az emésztőrendszeri panaszokból!

Tisztázatlan eredetű emésztési vagy emésztéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdesz? Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!

ELŐADÁS Bartha Ákossal 10.17-én - online is!

NutriBalance kedvezmény:

-1000 Ft OFF!