Laktózintolerancia vagy SIBO
Közzétéve: 2021.11.20. 4:19A laktózintolerancia diagnózisának felállításához elengedhetetlen, hogy a tüneteket, a genetikai hátteret és a hidrogén kilégzési tesztek eredményeit egymás összefüggésében helyesen, illetve a szakmai tapasztalatok fényében értékeljük.
Például SIBO (kontaminált vékonybél) esetén a laktózmentes tej fogyasztása mellett is megmaradnak a panaszok. Illetve más tejtermékek is gondot okozhatnak (tejfehérje-allergia a béldiszbiózis vagy a traumatizáltság miatt?), míg pusztán a laktózintolerancia esetén kis adag laktózmentes tej vagy tejtermékek (sajtok) általában nem okoznak panaszt. Ha felmerül a SIBO, akkor érdemes célzott kúrában is gondolkozni (pl. Fito-SIB(ox)3 + Freyagena Arabino-X-immuno), túl a táplálkozásterápián.
A tejcukorhoz hasonló tüneteket okoz a gyümölcscukor is azoknál, akikben a vékonybélben csökkent a GLUT-5 transzporter kapacitás, így okozva fruktózfelszívódási-zavart (malabszorpciót). Általában jellemző, hogy az ilyen típusú ételintoleranciák esetében a tünetképződés konzekvens. Vagyis minden alkalommal egy bizonyos mennyiségű szénhidrát elfogyasztása után megjelenik és hasonló panaszokat okoz. A gyümölcscukorfelszívódási-zavar esetén a fruktánok (fruktooligoszacharidok és inulinok) is jellemzően erős panaszokat okoznak. Így a javulás vagy tünetmentesség érdekében komolyan figyelembe kell venni őket az étrendtervezés során.
A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/laktozintolerancia-vagy-sibo/
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3914319508618784
Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/
Kapcsolódó, ajánlott termékeink: