Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

A hozzáadott cukor káros hatásai

Közzétéve: 2023.04.11. 1:31

A hozzáadott cukor, ezen belül például a natív fruktózfogyasztás káros hatásai

A hozzáadott cukorfogyasztás és a megemelkedett inzulinszint felgyorsítja az öregedési folyamatokat és kedvező környezetet teremthet a degeneratív betegségeknek. A cukor kémiája a szénhidrátok számán alapul, és magába foglalja a monoszacharidokat, diszacharidokat és oligoszacharidokat. A legfontosabb monoszacharidok a glükóz és fruktóz (gyümölcscukor). A legfontosabb különbség közöttük az emésztésük és feldolgozásuk módja. Ezen cukrok közül sok összetett cukrokat, például szacharózt képez. A szacharóz, a tipikus asztali cukor, egy diszacharid, amely egyik fele glükóz, másik fele fruktóz. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup pedig min. 55% fruktózt és 45% glükózt tartalmaz.

A hozzáadott cukorfogyasztás hatalmas mértéket öltött az elmúlt években, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy 1700-ban egy átlagos egyén körülbelül 2 kg cukrot fogyasztott évente, 1800-ban ez már kb. 4 kg volt évente, majd 1900-ban egy átlagos ember 40 kg cukrot evett évente. 2018-ban ez a szám több, mint 68 kg-ra emelkedett. Jelenleg társadalmunk fele NAPONTA fél kiló cukrot fogyaszt. Ennek nagy része ultrafeldolgozott, mesterségesen előállított formákban van jelen, mint például szacharóz és magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.

A cukor legtöbb formája (a fruktóz alapú forrásokon kívül) gyorsan metabolizálódik a szervezetben egyszerű glükóz formává. A glükózt, ezt követően az inzulin hormon a sejtekbe juttatja. Ez a folyamat nagyon jól megy végbe szervezetünkben, amennyiben megfelelő az inzulinérzékenységünk.

A fruktóz fogyasztása az elmúlt 50 évben nőtt meg jelentősen, ez idő alatt az elhízás aránya az 1970-es években mért 15 %-hoz képest 2022-re 40%-ra nőtt. A fruktóz, ahogy azt cikkünk elején is említettük egy monoszacharid, amelyet természetesen gyümölcsökben, mézben és egyes zöldségekben, például kukoricában termelődik.

A történelem során az emberek nem fogyasztottak túlzott mennyiséget ezekből az ételekből, inkább idény jelleggel és mértékkel, esetleg a fizikai aktivitás figyelembe vételével. Napjainkban azonban különféle módokat találtak a fruktóz előállítására és felhasználására a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) segítségével.

A fruktóz metabolizmusa közvetlenül a trigliceridek képződéshez vezet. Az emelkedett trigliceridek súlygyarapodáshoz, elhízáshoz, 2. típusú cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezetnek.

2009-ben a Georgia Állami Egyetem kutatói azt találták, hogy a fruktóz-anyagcsere során keletkező emelkedett trigliceridek inzulinrezisztenciát okoznak az agyban.

A fruktóz fogyasztása másképp serkenti a szervezet hormonrendszerét, mint a glükóz és a cukrok más formái. A fruktóz kikapcsolja a természetes étvágyszabályozási rendszert azáltal, hogy cukormolekulákat képez az inzulin stimulálása nélkül.
Jellemzően, ahogy az inzulin emelkedik a szervezetben, elnyomja a ghrelin hormont (ami éhséget okoz), és stimulálja a leptint (ami a jóllakottságot jelzi).
A fruktóz megzavarja ezt a természetes hormonüzenetet. Az eredmény az, hogy az egyén több ételt eszik, és több trigliceridet termel, ami károsítja a sejteket és inzulinrezisztenciához vezet (patológiás IR és nem alkoholos eredetű zsírmáj).

Az emelkedett vércukorszint (hozzáadott cukor) káros hatásai:

  • Károsítja az immunrendszert és csökkenti a működési képességét.
  • Kiszárítja a sejteket, és kimeríti a szervezetből a létfontosságú elektrolitokat, például a káliumot, magnéziumot, kalciumot és nátriumot, ami sejthalálhoz és krónikus izomgörcsökhöz vezet.
  • Kimeríti a legtöbb olyan nyomelemet a szervezetünkből, mint a króm-, réz-, cink, amelyek elősegítik a sejtek inzulinérzékenységét. Ez tovább gyorsítja a sejtmembrán inzulinrezisztenciáját.
  • Indukálja a rákos sejtek osztódását és proliferációját, és gátolja azokat a mechanizmusokat, amelyek lassítják a daganatok növekedését és akadályozzák a rákos sejtek apoptózisát (programozott sejthalált).
  • Kimeríti a szervezet antioxidánsait, mint a glutationt, C-vitamint és E-vitamint.
  • Szövetkárosító fejlett glikációs végtermékeket (AGE) hoz létre.
  • Elősegíti a patogén baktériumok és paraziták, mint a Candida és más élesztőszerű szervezetek növekedését. Elpusztítja a jó baktériumokat, és krónikus fertőzésekhez vezethet a bélben, a légúti szövetekben és az orrmelléküregekben.
  • Elhízáshoz, emelkedett trigliceridekhez, kóros LDL:HDL koleszterinszinthez, emelkedett gyulladásmarkerekhez vezet.
  • Gátolja a növekedési hormon (HGH) termelését és emeli a kortizolszintet

A cikk forrása: A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

  • Yiya-c-vitamin-rutin-kvercetin-homoktovis-csikebogyo-kapszula-tabletta_nutribalance
    YiYa C-vitamin komplex
    4.730 Ft
  • Freyagena_Balance_TRI-Cink_nutribalance
    Freyagena Probio TRI-Cink
    6.390 Ft
  • Freyagena_Lacto7_front_nutribalance
    Freyagena Kálium Malát
    4.490 Ft
  • YiYa Cink & Réz nyomelem komplex
    YiYa Cink & Réz nyomelem komplex
    4.290 Ft
  • Szent-györgyi_retard_C-vitamin_500_120_db_nutribalance
    Szent-Györgyi Albert 500mg Retard C-vitamin 120x
    3.925 Ft
  • Pharma_Nord_Bio-Króm-DIA_ChromoPrecise
    Pharma Nord Bio-Króm-DIA 30 tabletta
    4.116 Ft
  • life_extension_enhanced_zinc_lozenges_nutribalance
    Life Extension Cink szopogató tabletta
    6.435 Ft
  • Life_Extension_Magnesium_citrate_100mg_nutribalance
    Life Extension Magnesium (Citrát)
    7.765 Ft
  • Szent-Gyorgyi_Albert_1000mg_100x_nutribalance_1
    Szent-Györgyi Albert 1000 mg Retard C-vitamin
    4.399 Ft
  • Pharma_Nord_Bio-Króm-DIA_ChromoPrecise
    Pharma Nord Bio-Króm-DIA 60 tabletta
    7.005 Ft
  • Pharma_Nord_Bio-Szelénium_100+cink+vitaminok
    Pharma Nord Bio-Szelénium 100 +cink+vitaminok 60 tabletta
    5.135 Ft
  • Pharma_Nord_Bio-Szelénium_100+cink+vitaminok
    Pharma Nord Bio-Szelénium 100 +cink+vitaminok 120 tabletta
    8.599 Ft
  • YiYa E-vitamin komplex
    YiYa E-vitamin komplex
    5.830 Ft
  • Freyagena_Bartha_Magnezium_front_nutribalance
    Freyagena Bartha Mg2+ (magnézium-malát)
    4.990 Ft
  • GAL Magnézium-L-laktát
    GAL Magnézium-L-laktát
    3.390 Ft
  • GAL Magnézium-biszglicinát
    GAL Magnézium-biszglicinát
    5.190 Ft
  • GAL E-vitamin komplex
    GAL E-vitamin komplex
    4.290 Ft
  • GAL C-komplex
    GAL C-komplex
    4.390 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások